BENDING SPOONS

BENDING SPOONS

Nomade Architettura designed the brand-new headquarters for leading European tech company Bending Spoons. The workspace is found in the heart of Milan, a few steps from Corso Como and
Garibaldi Metro station. The final design is the result of the incredibly open dialogue and great collaboration between the company and the architectural firm, and embodies the extreme care the company has for its Spooners, who were the focal element around which all aesthetic and functional choices were made. The workspace is spread over three floors, of approximately 1,000 square meters each. The first and second floors are purely dedicated to workstations, with open spaces, meeting rooms, and individual focus rooms. On these floors, there are also relaxation areas and lactation rooms. The third floor is a multifunctional space, dedicated to the canteen, the game area, and the bar.
The fit-out was guided by the need to include a large number of meeting rooms and individual workspaces in an environment initially conceived as an open space-an endeavor that created design challenges and opportunities. For the layout, it was decided to utilize the periphery of the area-surrounded by floor-to-ceiling windows-for open-space activities, and for group work with the addition of silent rooms. The central part of the floor plan is instead dedicated to more enclosed and private spaces, to accommodate individual work. As the new HQ represents an evolution of the previous one (located just a few meters away, on Corso Como), it retains many of the same aesthetic values that resonate with Spooners: attention to nature and lines, and a love of Nordic design (the co-founders started the company in Denmark in 2013). Accordingly, the offices are characterized by the extensive use of wood, applied in all dimensions, and by the significant green accents of plants woven throughout, interrupting the precision of the space by covering ceilings, walls, and corners. Curved lines feature prominently in the space, and are found both in the layout to emphasize the fluidity of movement and on the interior facades to echo the sinuosity of the Bending Spoons logo. The pattern of dots on the interior walls of the first and second floors forms the Bending Spoons logo-visually connecting the two floors and serving as a metaphor for the individual Spooners who together create a larger design. While the external designs of meeting and focus rooms are all uniform with the same materials and sign style, the opposite is found within these spaces. The intention was to create a variety of environments that could cater to the different desires and habits of Spooners, so that each individual could find their own space-with flexibility and, above all, functionality as the highest priorities. Thus, themed rooms were designed, mirroring various environments, such as Water, Electric City, Metal, and Cloud. These are spaces with distinct, immersive, and stimulating qualities, catering to a wide range of concentration needs. This concept was also applied to the meeting rooms, with some being more soothing and adorned simply with greenery, while others are distinguished by wallpaper that uniquely and dynamically represents natural elements or landscapes. The third floor is a departure from the other levels, designed for leisure, play, and live events. The canteen is located here, featuring a spacious, carefully equipped, and functional kitchen, as well as a game area and bar. The space dedicated to tables and chairs is also used as an auditorium for presentations and discussions among Spooners. Natural elements are incorporated here as well, with small trees placed on a sinuous wooden bench that traces the perimeter of the space. On the same floor, there’s an activity room-a multipurpose space with a grand piano. The desks and meeting room tables, custom-designed according to the ergonomic and technological standards of the company, also deserve a mention. The technology within the tables is concealed yet remains fully accessible, enhancing the functionality of work tools like surface- integrated phone chargers. This seamless integration ensures optimal utility while meticulously adhering to the project’s design aesthetic.
An exciting, enjoyable, and truly one-of-a-kind project, this office was designed to be a tangible response to the needs of a company that stands out not only for its innovation, but also for its deep commitment to its people. Good luck, Spooners!

Project published on:

YouMark, March 2024 > article

Engage, March 2024 > article

NOMADE ARCHITETTURA OFFICE – MILAN

NOMADE ARCHITETTURA OFFICE – MILAN

We design spaces, we design emotions, and we believe that a beautiful environment, which conveys beautiful energy improves the quality of life of those who live in it. We changed studios; there was no longer enough space in the previous one to contain us and our creativity, so after a rather quick search, we found the perfect space for us. A loft (like all our previous studios), in the heart of the Navigli area, a very large, bright room, perfect for us. A beautiful, circular window overlooks a small private courtyard and allows us to enjoy the view of the plants that enhance it. The stained-glass window brings to mind the New York lofts we love so much. In front of this we created a relaxation area, with sofas and armchairs and especially many plants. In the center of the space we designed a bright and very large iron and glass meeting room, which becomes a kind of beacon and around which the whole studio moves. The two areas of open space are located to the right and left of this one, while on the perimeter wall of the studio we arranged a second meeting room, Selina’s office, and a large sample room. Londonart’s paper depicting trapeze artists could not be missing in this study either; we like to think that they are the ones who sum up who we are!

FUTURE DRIVE

FUTURE DRIVE

A conservation project in one of the most beautiful and lively areas of the city, inside a building designed by the architect Caccia Dominioni. The project marks our third collaboration with the client, Jacopo Canclini of JMC spa, real estate developer and interior designer enthusiast, who has chosen to entrust us with the renovation of his future home. Not being able to intervene on the layout, nor on the floors, the greatest effort was to manage the complete renovation of the systems and the renovation of the bathrooms, impacting as little as possible on the existing one, maintaining and restoring the wooden floors and the original doors. The apartment opens onto a large entrance around which the master suite, the living area and the service area are distributed. From the entrance you then enter the long corridor onto which two other bedrooms and the children’s bathroom overlook. The eclectic style of the project comes from the synergy with the customer, with whom we collaborated closely in the different phases of the construction site, defining all the choices together, from plant solutions to finishes, from custom-made furnishings to textiles.

TSYS LONDON

TSYS LONDON

Project of the headquarters of the London office of TSYS. The elegant and classic style, with a “twist” given by unexpected elements.

OFFICE LIBERA BRAND BUILDING

OFFICE LIBERA BRAND BUILDING

The new headquarters of Libera Brand Building is located in Milan, in one of the areas mostly under development, a few hundred meters from Fondazione Prada. The offices occupy the top floor of a former industrial building. A very large plan, a total of about 350 square meters, with a large terrace of 50 square meters. The intent of the project, very clear from the beginning, was to insert itself the industrial setting with an intervention that would exalt its character and history, with a strong and characterizing tone. And so the project is played on the balance between the existing structure and volumes inserted in the environment that openly dialogue with the pre-existent, creating unexpected situations. The project takes on an almost domestic character, due to the unique way in which the office environments were treated. The office opens up to a clean and monolithic black reception.The reception wall conceals the real heart of the space, a volume that is soon unveiled and that includes a bar-kitchen, designed as a support to the events that will take place in the space, as well as kitchen for daily office use. Opposite the bar is the large meeting room, enclosed by a large glass wall, which can be opened completely if required. The meeting room remains strong and dramatic by the choice of the black color used on the wall. The environment is warm and welcoming despite having an industrial echo. The lighting is heterogeneous, industrial lamps and burrs of lights created by strips of perimeter led, the effect is enveloping. Great role is played by the ceiling of the space, the original roof that wraps and overpowers the entire space. The offices and the open work space follow the stylistic dictates of the entrance, extending the industrial design effect.

NOMADE ARCHITETTURA NEW OFFICE

NOMADE ARCHITETTURA NEW OFFICE

Welcome to our new office! The atmosphere inside shows exactly who we are and our approach to our amazing job!

LHW THE LEADING HOTELS – ITALIAN OFFICE

LHW THE LEADING HOTELS – ITALIAN OFFICE

Interior design of the Italian Headquarter of The Leading Hotels, worldwide leader of the Luxury hotels. We opted for a simple and clean interior design, to highlight the natural light coming into the space. A project that reflects the dynamic and young spirit of the group.

NOMADE OFFICE

NOMADE OFFICE

Mens sana in corpore sano, they used to say, we prefer “MENS CREATIVE IN CREATIVE PLACE”. Our offices are located in a former industrial site in the south of Milan’s Navigli neighborhood. A loft on two levels, bright, white, with small accents that tell about who we are.

PERFORM MILAN OFFICE

PERFORM MILAN OFFICE

Refurbishment of the Italian headquarter of Perform, well known practice that commercializes multimedia sports content across internet-enabled digital platforms, driving revenues through a mix of Content Distribution, Advertising & Sponsorship and developing Subscription Platforms.

ALZHEIMER’S LONDON

ALZHEIMER’S LONDON
ALZHEIMER’S LONDON

ALZHEIMER’S LONDON

Designing the offices of the headquarters of Alzheimer’s. The project aims to be the exemplification of the principles to be considered while designing environments to be used by people suffering from the disease. Among these the use of “transparent” walls that do not represent obstacles and the use of color in a conspicuously connoting.

SYMBIAN LONDON

SYMBIAN LONDON

The interior design of the offices of well-known brand Symbian. The project plays with the balance between the casing, a former industrial building in the Docks area in London, and the intervention design, with contemporary and unexpected lines.

FABER AND FABER LONDON

FABER AND FABER LONDON

The headquarters of Faber and Faber, well-known British publishing house is tinged with a dynamic and innovative taste, playing with vivid colors and playful shapes. The floors and offices play on colors and functions. The idea of the library issue is investigated here and extended to an entire building, making it unique.